Myanmar:Taufan Di Bumi Derita

Myanmar dilanda TAUFANdah 2 minggu berlalu.Kematian demi kematian lepas ribut anak Sangkala itu hembus bumi Jelapang padi hampir 500 ribu nyawa melayang.
APA DAH JADI DUNIA HARI INI..Bencana Alam,”peperangan,Gempa Bumi,Tsunami,Ribut Taufan bertali arus silih berganti”.Membaham segala-gala yang dirempuhnya.Seperti sudah tidak ada tempat yang boleh lagi dikatakan selamat untuk kita duduki.
Yang sangat peliknya Junta Tentera yang memerintah boleh mengecilkan jumlah kematian yang sebenar sekitar 35,000 orang sahaja yang terkorban dalam malapetaka yang begitu dahsyat.Macam mana mereka kira jumlah tersebut tak taulah pula.Agaknya kematian beratus ribu yang dianggarkan dunia dah hidup semula?
Bantuan kemanusiaan yang dihulurkan Dunia pun boleh dimainkan oleh pemimpin Myanmar apa lagi yang nak diharapkan RAKYAT yang sedang bertarung nyawa menghadapi kebuluran serta wabak penyakit yang mula melanda selepas musibah taupan tersebut.
Apalah erti simpati dunia kepada rakyat Myanmar kalau kerajaan mereka sendiri pun tidak memperdulikan penderitaan rakyatnya sendiri.Dberitakan terdapat banyak berlaku penyelewengan dalam pengagihan bantuan kemanusian yang dihulurkan,begitulah Kejamnya pemimpin yang gila kuasa tanpa memperdulikan nasib rakyatnya sendiri.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: